Kolagen – što je i čemu točno služi?

Kolagen je u posljednjih nekoliko godina definitivno jedan od najtraženijih i najprodavanijih dodataka prehrani, a zasluge za to mogu se pripisati njegovim učincima na naše zdravlje i izgled.

Kolagen je ključna komponenta u našim kostima, koži, mišićima i drugim dijelovima tijela pa je jasno da je iznimno važno njegove razine održavati na dovoljno visokim količinama. Radi se o proteinu kojem je znanstveno dokazano niz benefita kod uzimanja kao dodatka prehrani.

Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu. On je glavna komponenta vezivnog tkiva koje čini više dijelova tijela, uključujući tetive, ligamente, kožu i mišiće. Kolagen ima mnoge važne funkcije, uključujući pružanje strukture vašoj koži i jačanje kostiju.

Postoji 28 vrsta kolagena, a ovo su četiri najčešća:

  • Tip I: najčešći tip, nalazi se u svim vezivnim tkivima
  • Tip ll: nalazi se u zglobovima i intervertebralnim diskovima (jastučićima koji služe kao amortizeri naše kralježnice)
  • Tip III: glavna komponenta retikularnih vlakana koja se nalaze u našoj koži i krvnim žilama
  • Tip IV: sastavni dio naših bubrega, unutarnjeg uha i očne leće

Kako je rečeno na početku, posljednjih godina suplementi kolagena postali su iznimno popularni. Većina je hidrolizirana, što znači da je kolagen razgrađen kako bi se lakše apsorbirao.

Ovi dodaci uglavnom dolaze u obliku praha, ali su dostupni i u kapsulama. Vrste kolagena koje se nalaze u suplementima variraju — neke sadrže jednu ili dvije vrste, dok druge sadrže i do pet.

Kolagen visoke kvalitete odaberite i naručite OVDJE.

Zdravstvene prednosti uzimanja kolagena

Image by macrovector on Freepik

1. Doprinosi zdravlju kože

Kolagen je glavna komponenta naše kože. Ima ulogu u jačanju kože, kao i u elastičnosti i hidrataciji. Kako starimo, naše tijelo proizvodi manje kolagena, što dovodi do suhe kože i stvaranja bora.

Međutim, nekoliko je studija pokazalo da kolagenski peptidi ili suplementi koji sadrže kolagen mogu pomoći usporiti starenje naše kože smanjujući bore i suhoću.

Pregled 11 studija usredotočenih uglavnom na žene otkrio je da je uzimanje 3-10 grama kolagena dnevno u prosjeku 69 dana dovelo do poboljšanja elastičnosti kože i hidratacije.

Kolagenski dodaci prehrani mogu djelovati tako da stimuliraju organizam da sam proizvodi kolagen. Osim toga, dodaci kolagena mogu potaknuti proizvodnju drugih proteina koji pomažu u strukturi kože, uključujući elastin i fibrilin.

2. Može smanjiti bolove u zglobovima

Kolagen pomaže u održavanju hrskavice, tkiva nalik gumi koje štiti zglobove. Kako se količina kolagena u tijelu smanjuje s godinama, povećava se rizik od degenerativnih bolesti zglobova kao što je osteoartritis.

Neka istraživanja sugeriraju da dodaci kolagena mogu pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa i smanjenju ukupne boli u zglobovima.

Pregledom studija na osobama s osteoartritisom utvrđeno je da je uzimanje kolagena dovelo do značajnog poboljšanja ukočenosti zglobova i ukupnih simptoma osteoartritisa.

Istraživači smatraju da se dodatni kolagen može akumulirati u hrskavici i potaknuti tkiva na stvaranje kolagena. Zauzvrat, to može dovesti do smanjenja upale, bolje potpore zglobovima i smanjene boli.

3. Može spriječiti gubitak koštane mase

Ljudske kosti izgrađene su uglavnom od kolagena, koji im daje strukturu i snagu. Baš kao što kolagen u tijelu opada s godinama, tako se smanjuje i koštana masa. To može dovesti do stanja kao što je osteoporoza, koju karakterizira niska gustoća kostiju i veći rizik od prijeloma kostiju.

Studije pokazuju da dodaci kolagena mogu pomoći u sprječavanju razgradnje kostiju koja dovodi do osteoporoze.

U 12-mjesečnoj studiji, žene u postmenopauzi svakodnevno su uzimale ili dodatak kalcija i vitamina D s 5 grama kolagena ili dodatak kalcija i vitamina D bez kolagena.

Na kraju studije, oni koji su uzimali dodatak kalcija, vitamina D i kolagena imali su značajno niže razine proteina u krvi koji potiču razgradnju kostiju od onih koji su uzimali samo kalcij i vitamin D. Grupa koja je uzimala kolagen također je imala manji gubitak mineralne gustoće kostiju.

Drugo istraživanje pokazalo je slične rezultate kod 66 žena u postmenopauzi koje su uzimale 5 grama kolagena dnevno tijekom 12 mjeseci. Oni koji su uzimali kolagen pokazali su povećanje mineralne gustoće kostiju (BMD) do 7% u usporedbi s onima koji nisu uzimali kolagen. BMD je mjera gustoće minerala, poput kalcija, u kostima. Nizak BMD povezan je sa slabim kostima i rizikom od osteoporoze.

Kolagen visoke kvalitete odaberite i naručite OVDJE.

4. Može potaknuti povećanje mišićne mase

Kao najzastupljeniji protein u tijelu, kolagen je važna komponenta skeletnih mišića. Studije pokazuju da dodaci kolagena pomažu povećati mišićnu masu kod ljudi sa sarkopenijom, gubitkom mišićne mase koji se događa s godinama.

U 12-tjednoj studiji, 27 starijih muškaraca s ovim stanjem uzelo je 15 grama kolagena dok su sudjelovali u programu vježbanja. U usporedbi s muškarcima koji su vježbali, ali nisu uzimali kolagen, dobili su znatno više mišićne mase i snage.

Međutim, protein kolagena nije učinkovitiji od proteina sirutke (whey proteina) za izgradnju mišića ili snage. To je zato što kolagen ima niži udio aminokiselina razgranatog lanca koje igraju ključnu ulogu u izgradnji mišića. Protein sirutke je bogatiji izvor ovih aminokiselina.

5. Doprinosi zdravlju srca

Znanstvenici proučavaju i kako kolagen može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Kolagen daje strukturu arterijama, krvnim žilama koje prenose krv od srca do ostatka tijela. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati manje fleksibilne i elastične, što može dovesti do ateroskleroze, bolesti koju karakterizira sužavanje arterija. Ovo stanje može dovesti do srčanog i moždanog udara.

U šestomjesečnoj studiji, 31 zdrava odrasla osoba uzimala je 16 grama kolagena dnevno. Doživjeli su značajno smanjenje stope krutosti arterija od početka do kraja studije. Dodatno, njihova razina HDL (dobrog) kolesterola porasla je u prosjeku za 6%. HDL je važan faktor u riziku od srčanih bolesti, uključujući aterosklerozu.

Koliko treba uzimati kolagen da bi se vidjeli prvi rezultati?

Porast razine kolagena u organizmu je spor proces i za prve rezultate trebate biti strpljivi. Prve rezultate može se vidjeti nakon najmanje 8 tjedana redovne konzumacije u propisanim količinama.

Točnije, nakon 8 tjedana bilježe se prvi rezultati u poboljšanju zdravlja kože i smanjenju bolova u zglobovima, dok se za poboljšanja u zdravlju kostiju treba pričekati i do 12 mjeseci redovnog uzimanja.

Zaključak

Kolagenski dodaci prehrani imaju niz pozitivnih učinaka na zdravlje među kojima se ističu poboljšanje zdravlja kože, smanjenje bolova u zglobovima, sprječavanje gubitka koštane mase, doprinos stjecanju mišićne mase te poboljšanje srčanoga zdravlja.

Upravo radi toga, ne čudi da je upravo kolagen jedan od najtraženijih dodataka prehrani u posljednjih nekoliko godina. Odlučite se za kvalitetan kolagen iz naše ponude i uz redovnu konzumaciju osjetit ćete poboljšanja već nakon 2 mjeseca redovnog uzimanja.

Kolagen visoke kvalitete odaberite i naručite OVDJE.

2023. © FIT-UNIT d.o.o. - Sva prava pridržana. | Pravila Privatnosti | Pravne Informacije