Što su sinbiotici i zašto su nam oni tako jako važni?

Vjerojatno ste čuli za probiotike i prebiotike i znate da su oni jako važni za zdravlje probavnoga sustava i crijevnu floru. No, jeste li čuli za pojam sinbiotika i znate li o čemu se radi? Pročitajte sve o sinbioticima u našem novom blogu.

Naš gastrointestinalni trakt dom je nevjerojatnog sustava korisnih bakterija (i drugih mikroba) koji čine mikrobiom ljudskih crijeva. Od trenutka kada se rodimo, mikrobiom crijeva počinje se diverzificirati kako bi podržao našu probavu, ojačao naš imunitet i zaštitio nas od štetnih bakterija.

Održavanje zdravog crijevnog mikrobioma nije samo korisno tijekom cijelog životnog vijeka, već je i ključno za naše opće zdravstveno stanje. Tu na scenu stupaju sinbiotici (kupi OVDJE)!

Pojam sinbiotika prvi put se spominje 1995. godine kad su znanstvenici osmislili pojam koji je definiran kao kombinacija probiotika i prebiotika. Podsjetimo, probiotici su korisni mikroorganizmi u crijevima koji igraju važnu ulogu u našoj probavi, kognitivnom funkcioniranju, raspoloženju, imunitetu i još mnogo toga. S druge strane, prebiotici su neprobavljiva vlakna koja hrane te mikroorganizme, pomažući im da napreduju i prežive u zdravom mikrobiomu.

No, 2019. godine definicija ovog pojma je revidirana jer su znanstvenici utvrdili da su sinbiotici puno više od same kombinacije prebiotika i probiotika.

Rezultat je nova definicija koja glasi ovako:

Sinbiotici su mješavina koja sadrži žive mikroorganizme i supstrat(e) koje mikroorganizmi domaćina selektivno iskorištavaju, a koja donosi zdravstvene dobrobiti domaćinu. Pod mikroorganizmima domaćina podrazumijevaju se crijevna mikrobiota i mikroorganizmi koji se primjenjuju izvana u obliku probiotika.

Kako su znanstvenici došli do zaključka da sinbiotik nije samo kombinacija probiotika i prebiotika (već mnogo više od toga), pojavile su se dvije vrste sinbiotika na tržištu:

  1. Komplementarni sinbiotici: i probiotičke i prebiotičke komponente sinbiotika djeluju neovisno kako bi postigle zdravstvene dobrobiti. Probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama, daju zdravstvene dobrobiti. Prebiotici su hrana za vašu crijevnu mikrobiotu. Na primjer, gotovo svi komercijalno dostupni sinbiotici su u komplementarnom obliku.
  2. Sinergistički sinbiotici: i probiotik i prebiotik rade kao tim i daju dobrobit za zdravlje. Primjer sinergističkog sinbiotika mogla bi biti kombinacija korisne bakterije kao što je vrsta Lactobacillus i njezine omiljene hrane kao što je laktoza (najzastupljeniji šećer u mlijeku) koja selektivno podržava njegov rast, a ne promiče sve korisne članove crijevne mikrobiote. I probiotičke bakterije i prebiotici rade zajedno (ne neovisno) kako bi dali korist za zdravlje.

Kako sinbiotik doprinosi vašem zdravlju?

Zdravstvene dobrobiti sinbiotika nisu ograničene samo na zdravlje crijeva, jer mogu ciljati na područja tijela izvan crijeva, poput kože. Među bolestima i stanjima kod kojih je dobro posegnuti za sinbioticima nalazimo:

  1. Upalnu bolest crijeva – (IBD) (tj. Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis) karakterizirana je upalnim odgovorom unutar gastrointestinalnog trakta. IBD može uzrokovati niz ozbiljnih i neugodnih simptoma uključujući proljev, bol u trbuhu, umor, vrućicu i gubitak apetita.
  2. Oslabjeli imunološki sustav – naš imunološki sustav usko je povezan s našim mikrobiomom. Zapravo, gotovo 80% imunoloških stanica našeg tijela nalazi se u probavnom traktu. Kao takvo, pokazalo se da diverzifikacija našeg mikrobioma povećanjem količine dobrih bakterija poboljšava imunološke reakcije i smanjuje upalu. Studija koja se bavila odnosom između crijevnih bakterija i infekcija pokazala je da su žene koje su redovito uzimale probiotike imale 50% manju vjerojatnost da će dobiti infekciju mokraćnog sustava u usporedbi sa ženama koje nisu uzimale ništa.
  3. Gubitak kilogramaistraživanja su otkrila da mnogi od naših crijevnih mikroba mogu biti odlučujući čimbenici u razvoju pretilosti. Iz tog razloga, dokazi upućuju na to da kombinacija sinbiotičkih dodataka i zdravih životnih navika (tj. zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost) mogu dovesti do značajnog gubitka težine.
  4. Intoleranciju na laktozu – Osobe s intolerancijom na laktozu ne mogu u potpunosti probaviti šećer u mlijeku, zbog čega osjećaju plinove, nadutost ili proljev nakon konzumacije mliječnih proizvoda. Iako je intolerancija na laktozu općenito bezopasna, simptomi mogu biti iznimno neugodni i mogu potrajati nekoliko sati. Sinbiotici pokazuju pozitivne učinke na probavu i enzimsku aktivnost, što može pomoći u ublažavanju mnogih simptoma povezanih s intolerancijom na laktozu
  5. Poboljšanje mentalnog zdravlja – Stanja mentalnog zdravlja čest su problem u svim dobnim skupinama. Zahvaljujući osi crijeva-mozak, koja je mreža dvosmjernih putova koji mozgu i crijevima omogućuju međusobnu komunikaciju, znanstvenici sada razmatraju korištenje crijevnih mikroba za poboljšanje kognitivne funkcije i zaštitu mentalnog zdravlja. Prema studiji, pokazalo se da određene vrste probiotičkih bakterija, uključujući Lactobacillus i Bifidobacterium, poboljšavaju pamćenje i potencijalno ublažavaju simptome tjeskobe, depresije, autizma i opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Stoga, radi svih dobrobiti koju sinbiotici imaju ne samo na zdravlje probavnoga trakta, već i na niz drugih stanja i bolesti, savjetujemo vam da redovno uzimate kvalitetne sinbiotike, a naša preporuka je Rose Biotic (kupi OVDJE) koji je jedinstveni sinbiotik 4. generacije koji će doprinijeti jačanju vašeg imunološkog sustava, poboljšanju probave i bioraspoloživosti vitamina i minerala u probavnom traktu.

Naslovna fotka: Photo by Vicky Ng on Unsplash

2023. © FIT-UNIT d.o.o. - Sva prava pridržana. | Pravila Privatnosti | Pravne Informacije