Glukozamin – nezaobilazna pomoć kod bolnih zglobova, hrskavica, tetiva i ligamenata

Glukozamin je aminošećer koji se prirodno nalazi u ljudskom organizmu. Organizmu je potreban za formiranje i oporavak hrskavice i drugih tkiva. Budući da proizvodnja glukozamina usporava s godinama, mnogima se savjetuje uzimanje glukozamina kao dodatka prehrani. Suplementiranje glukozaminom se savjetuje i sportašima i aktivnim pojedincima koji svoje zglobove i hrskavično tkivo izlažu velikim naporima, čime se povećava rizik od oštećenja i slabljenja ovih tkiva.

Prednosti konzumacije glukozamina uključuju doprinos zdravlju zglobova, kostiju, hrskavice, mišića, tetiva i ligamenata. S godinama i starenjem proizvodnja glukozamina u našem organizmu usporava i opada, pa se često, posebno kod aktivnijih osoba ili onih s bolnim stanjima (poput primjerice osteoartritisa), preporučuje uzimanje glukozamina kao pripomoć u olakšanju bolova i neugode.

Osteoartritis je oblik artritisa koji karakteriziraju oštećeni i bolni zglobovi. Razvija se kada se hrskavica oko kostiju istroši. Općenito, osteoartritis se najčešće pojavljuje u zglobovima koljena, kukova, kralježnice i šaka. Uzrokuje bol, upalu, oticanje, gubitak fleksibilnosti i ukočenost u zglobovima. Osteoartritis može utjecati na kvalitetu života i sposobnost slobodnog kretanja.

Koje su prednosti glukozamina?

Glukozaminu se pripisuje niz pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje, a među njima izdvajamo:

 1. Pomaže u održavanju zdravih zglobova i kostiju. Glukozamin je neophodan za održavanje pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova.
 2. Omogućuje tijelu da proizvodi kemikalije koje grade i popravljaju hrskavicu, tetive, ligamente i sinovijalnu tekućinu oko zglobova.
 3. Smanjuje bolove u zglobovima i bolove uzrokovane artritisom.
 4. Smanjuje upalne procese u tijelu.
 5. Može pomoći u liječenju osteoartritisa smanjenjem boli i poboljšanjem funkcije u zahvaćenim zglobovima.
 6. Smanjuje rizik od niza kroničnih stanja.
 7. Glukozamin hidroklorid pomaže regeneraciju hrskavice i sinovijalne tekućine.
 8. Glukozamin hidroklorid smanjuje simptome degenerativne bolesti zglobova.
 9. Pomaže u liječenju intersticijalnog cistitisa, kroničnog stanja koje uzrokuje pritisak i bol u mjehuru.
 10. Potencijalno smanjenje upale povezane s upalnom bolesti crijeva.
 11. Može pomoći u ublažavanju boli i upale povezane s poremećajima temporomandibularnog (čeljusnog) zgloba.
 12. Studija koju su proveli Grigorian i sur. navodi da glukozaminski dodaci prehrani mogu pomoći u suzbijanju napada multiple skleroze.
 13. Može poboljšati pokretljivost koljena. Studija koju su proveli Ostojic i sur. na muškim sportašima koji su pretrpjeli akutnu ozljedu koljena pokazala je značajno poboljšanje u fleksiji i ekstenziji koljena uz dodatak glukozamina.

  Image by Angelo Esslinger from Pixabay

Koji glukozamin odabrati?

Na tržištu dodataka prehrani ćete pronaći više vrsta glukozamina, no savjetujemo da prednost date sljedećim oblicima (radi maksimalne biološke dostupnosti, odnosno iskoristivosti):

 • Glukozamin sulfat (kupi OVDJE ili OVDJE)
 • Gliukozamin hidroklorid
 • N-acetil glukozamin

Također, često ćete glukozamin pronaći kombiniran s hondroitin sulfatom, molekulom koja se prirodno nalazi u hrskavici. Hondroitin daje hrskavici elastičnost i vjeruje se da čuva ova tkiva od uništavanja uzrokovanih nekim vrstama enzima.

Glukozamin se također nalazi u nekim životinjskim i drugim neljudskim tkivima, uključujući školjke školjkaša, životinjske kosti i gljive. Glukozamin kao dodatak prehrani često se radi upravo iz ovih prirodnih izvora, a najčešće iz školjaka.

Kako se uzima glukozamin?

Nema standardiziranih preporuka kako bi trebalo uzimati glukozamin, pa je najbolje da se držite preporuka navedenih na pakiranju proizvoda. Ovaj dodatak prehrani se obično nalazi u obliku tableta ili kapsula. Glukozamin je dozvoljeno uzimati svakodnevno.

Suplementi glukozamina sigurni su za većinu ljudi. Ipak, postoje neki rizici koje vrijedi imati na umu prilikom konzumacije. Moguće nuspojave uključuju:

 • mučninu i povraćanje
 • proljev
 • žgaravicu
 • bolove u trbuhu

Također, ne biste trebali uzimati glukozamin ako ste trudni ili dojite zbog nedostatka dokaza o njegovoj sigurnosti u ovim slučajevima.

Stoga, ako imate problema sa zglobovima, hrskavicom, tetivama i kostima razmislite o uzimanju glukozamina kao dodatka prehrani, koji će doprinijeti vašem zdravlju i smanjiti rizik od pogoršanja stanja.

Naslovna fotka: Photo by Sven Mieke on Unsplash

2023. © FIT-UNIT d.o.o. - Sva prava pridržana. | Pravila Privatnosti | Pravne Informacije