Naša Dejanira Žuklić osvojila 3 titule i IFBB Elite Pro Card! Pročitajte kako je to uspjela!

Iznimno smo ponosni na sve naše sportaše i ambasadore i veselimo se s vama podijeliti njihove uspjehe. Naša Dejanira Žuklić ove je jeseni doslovno, ali zaista doslovno – pobijedila gdje god se pojavila! Jesenski dio sezone okončala je s 3 titule, jednom domaćom (1. mjesto u kategoriji bodyfitness na Sport Festu u Poreču) i dvije međunarodne (1. mjesto u kategoriji Women’s Bodyfitness i 1. mjesto u kategoriji Master Women’s Bodyfitness te Elite Pro Card na Mediteranskom prvenstvu u Malti) i radi toga smo odlučili porazgovarati s njom i približiti vam kako izgleda natjecateljski fitness i koliko je truda i odricanja potrebno za ovako fantastične rezultate!

“Lijep pozdrav svima! Zovem se Dejanira Žuklić, rođena sam u Rijeci gdje sam živjela do svoje tridesete godine, a zadnjih šest godina živim na Malom Lošinju.
 Što se mojih zanimanja tiče, oduvijek sam se trudila puno educirati pa sam tako i stekla puno znanja u raznim sferama života. 
Završila sam studij filozofije i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Rijeci i stekla zvanje magistra edukacije filozofije (+ logika i etika) i magistra povijest umjetnosti. Stručni ispit polagala sam u Zagrebu te sam u tu svrhu odradila godišnji staž u Salezijanskoj gimnaziji u Rijeci kao profesorica filozofije i logike.

Nakon toga, dodatno sam se educirala za rad s učenicima s posebnim potrebama te se zaposlila u Osnovnoj školi Bakar, gdje sam provela dvije školske godine. Paralelno s tim, radila sam nekoliko sezona kao pomoćna administratorica i recepcionerka u turističkim agencijama na otocima Krku i Lošinju, a s obzirom da mi je ponuđen stalan posao u turizmu, tu sam i preselila te uskoro postala i voditeljica kampa s položenom diplomom Menadžment kamping resorta.
 Uskoro sam, kako ja to kažem, postala nesretna na tom poslu te paralelno odlučila krenuti u smjeru svoje strasti (sport) te se prekvalificirala za nutricionista, potom fitness instruktora i prošla mnoge druge tečajeve kako bih danas radila ono što volim, imala svoj fitness centar i bila uspješna u tome već zadnje dvije godine.”, predstavlja se Dejanira.

Koliko dugo se baviš fitnessom? Kako si ušla u fitness i kako je došlo do odluke da uđeš u natjecateljske vode?

Fizička aktivnost (sport) je od malih nogu bila moja ljubav i moja strast. Ako se pitate što je vaša strast, to je ono što biste radili svakodnevno čak i kada za to ne biste bili plaćeni. E tako sam i ja govorila, a sada od toga i živim. 
Izuzetno sam aktivna, na rubu ADHD-a, pa sam tako kao dijete odlazila na balet, kasnije ples, odbojku aktivno i rekreativno, moderni ples… a onda se prije koju godinu susrećem s fitnessom.

Primarni razlog je bio dobiti kilograme na “zdrav” način, odnosno dobiti kilograme kroz izgradnju mišićne mase (što mi je očito i uspjelo hehe…). Tvrdoglava sam i uporna po prirodi i kada “zapnem” za nešto, ne odustajem. 
Nikada mi nije bilo u planu natjecati se, no već mi je dosadilo da me svi pitaju “zašto ne?!”, a i imam odlične genetske predispozicije za to, treniram svaki put kao se zbilja spremam za natjecanje pa stvarno, zašto ne?!

Ipak, u pozadini svega toga stoji jedan događaj iz djetinjstva gdje se nisam usudila istaknuti iz straha, srama i nedovoljno samopouzdanja, a koji me “progoni” i za kojim žalim dan-danas. Tako da je zapravo primarni motiv zašto idem na natjecanje taj da mi jednoga dana ne bude žao što se nisam usudila.

Dejanira Zuklic

Kako bi opisala, kolika je razlika između natjecateljskog i rekreativnog fitnessa?

Razlika je neusporediva, ali najuže vezana uz disciplinu. Kao rekreativac ne morate nužno otići na trening ako vam se taj dan ne da. Ne morate imati točan tajming za obroke i ne morate imati točnu količinu makronutrijenata u pojedinom obroku, a ni obroke ne morate planirati i spremati unaprijed. Zatim količine tekućina koju morate popiti, pogotovo pred natjecanje. O financijskim troškovima neću ni pričati. 
Ukratko, to mora biti vaš život i vaša strast.

Koliko su trajale pripreme za ovosezonska natjecanja i koje si sve rezultate ove sezone postigla?

Odgovor na to pitanje nije jednostavan jer se cijeli život bavim tjelovježbom. Užasno sam disciplinirana od mali nogu pa tako i sada uoči priprema, o čemu najbolje svjedoče moji rezultati.  
U srpnju ove godine odlučila sam se natjecati, čisto da mi ne bude žao što nisam (a i godine su već tu hehe). Tri mjeseca poslije, u listopadu, natječem se na otvorenom natjecanju Sportfest u Poreču i osvajam prvo mjesto u svojoj kategoriji bodyfitness. Samo mjesec dana poslije, odlazim na Maltu (pa šta bude, bit će), gdje nastupam u dvije kategorije i u obje osvajam prva mjesta, plus Elite Pro Card (kao jedna od samo 6 sportaša u Hrvatskoj koji su dobili Elite Pro Card u 2023. godini). 
Bitno je napomenuti da se radi o IFBB (International Fitness and Bodybuilding Federation) federaciji, najvećoj na svijetu toga tipa i jedinoj priznatoj od Olimpijskog saveza.

Za kraj, da vam budem iskrena, do Poreča nikada nisam ni pogledala neko natjecanje, osim nekog kratkog isječka na društvenim mrežama. Dakle, moja ludost ide do tih granica da sam samo odlučila ići, bez da sam imala pojma o ičemu, samo sam znala da sam “za to” i da ja to mogu! Totalno neopterećeno i pomalo bezobrazno čak haha…

Koliko si često trenirala kroz tjedan? Kako izgleda tvoj najdraži trening?

“U suradnji s trenerom iz Slovenije, Branislavom Krsmanovićem, odlučili smo moju formu podići na viši nivo. Trenirala sam zapravo kao i do sada, u prosjeku 5 puta tjedno po sat i pol, a vikendom bih uvijek radila neki cardio u vidu lagane šetnje, neoterećeno.

Raspon serija je od 3 do 5, ovisno o tome na koju mišićnu skupinu želimo staviti veći fokus. 
Broj ponavljanja je u prosjeku 10 do 15.
 Što se vježbi tiče, možda bih kao najdraže istaknula lat pulldown, bench press s jednoručnim utezima, triceps ekstenziju, sumo čučanj, aduktor i abduktor. Najmanje volim raditi hip thrust, za razliku od većine populacije hehe…”, podijelila je s nama Dejanira Žuklić tajne svoga treninga.

Kako je izgledala tvoja prehrana u zadnjim tjednima priprema? Možeš li nam točno napisati što si jela kroz dan?

Zadnjih tjedan dana uoči natjecanja jela sam samo kuhanu brokulu, kuhani oslić i kuhanu rižu. Količina vode varirala je od 9 litara pa sve do 2 – 3 dcl na dan natjecanja. Soli vrlo malo do ništa.
 Dan prije natjecanja i na dan natjecanja ide tzv. punjenje, što podrazumijeva konzumaciju velikih količina rižinih krekera bez soli, džema, nešto malo oslića i brokule, a tik pred izlazak i gumeni bomboni, čips i malo Coca-cole.

Dejanira Zuklic

Koje si dodatke prehrani uzimala i koliko misliš da su ti oni pomogli u rezultatu?

“Što se dodataka prehrani tiče, oni ovise o fazama natjecanja. Na dnevnoj bazi uzimam omega-3 masne kiseline, B-kompleks, C vitamin, glutamin, NAC, cink, magnezij, kreatin (osim pred natjecanje), biotin, kolagen, ponekad probiotike, kalij (pred natjecanje), EAA, L-carnitine + neizostavni whey u doručku i poslije treninga. S obzirom kojem stresu se tijelo izlaže, vjerujem da pomažu sačuvati zdravlje i imunitet”, kaže Dejanira Žuklić, članica Fit-Unit tima.

Što si prvo pojela nakon natjecanja i čega si se posebno zaželjela?


Da vam pravo kažem, nisam imala nekih želja. Uživam u redu i disciplini i jedino tako funkcioniram. Najviše mi je nedostajao moj doručak: zobene, whey, jabuka i kikiriki.
 Kako sam bila na Malti, igrom slučaja pojela sam goveđi hamburger (bez sira i umaka hehe).
 Zapravo se veselim vratiti se u svoju rutinu.

Na kraju, kome bi Dejanira Žuklić preporučila natjecateljski fitness?

Teško je reći kome bih preporučila jer svatko ponaosob treba moći osjetiti je li to za njega/nju i pritom biti realan i iskren prema sebi i biti spreman na velika odricanja i trud. Ako već ne živite takav život, onda vjerojatno to nije za vas. Osim toga, potrebno je imati osobu od povjerenja koja će vas voditi kroz cijeli proces i pritom očuvati zdravlje, a ne narušiti ga kao što to obično biva.

2023. © FIT-UNIT d.o.o. - Sva prava pridržana. | Pravila Privatnosti | Pravne Informacije