10 savjeta kako ojačati imunitet hranom, aktivnostima i dodacima prehrani

Došli su hladniji, vlažniji i kišovitiji dani, a s njima i prve je jesenske prehlade. Ubrzo očekujemo i nastup sezonske gripe i drugih sličnih viroza, pa vam savjetujemo da (ako već niste) krenete jačati imunitet kako biste se obranili od svih napada bakterija, virusa i drugih patogena koji će harati u narednim mjesecima.

Jačanje imuniteta je ključno za održavanje zdravlja i dobrobiti cjelokupnoga organizma. Imunološki sustav je kompleksan sustav organa, stanica i molekula koji štiti tijelo od infekcija i bolesti. Srećom, postoje mnogi načini i dodaci prehrani koji mogu pomoći u jačanju imuniteta. U ovom tekstu ćemo istražiti najbolje strategije i dodatke prehrani za održavanje snažnog imunološkog sustava i očuvanje od bolesti.

Krenimo redom:

1. Uravnotežena prehrana i imunitet

Prvi korak prema jačanju imuniteta je prije svega pravilna prehrana. Uravnotežena ishrana je ona koja osigurava dovoljno vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje su ključne za optimalno funkcioniranje imunološkog sustava.

Uključite raznoliku paletu voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, mahunarki i nemasnih proteina u svoju prehranu. Izbjegavajte prerađenu hranu, fast-food, jednostavne šećere i trans masti za koje svi znamo da povećavaju rizik od bolesti i na niz načina štete i zdravlju, ali i vitkoj figuri.

2. Vitamin C

Vitamin C je dobro poznat po svom blagotvornom učinku na imunološki sustav. Ovaj antioksidans pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica. Možete ga pronaći u agrumima, jagodama, kiviju, brokulama i drugim namirnicama. Osim kroz hranu, vitamin C možete uzimati i kao dodatak prehrani, a mi savjetujemo da odaberete iz našeg velikog izbora OVDJE.

3. Vitamin D

Vitamin D igra važnu ulogu u podržavanju imuniteta. Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost, ali ga također možete dobiti iz ribe, mliječnih proizvoda i dodataka prehrani. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanim rizikom od infekcija.

Tijekom perioda godine u kojem je mogućnost izlaganja suncu značajno smanjena savjetuje se uzimanje vitamina D kao dodatka prehrani, a naša preporuka su vrhunski vitamini D u našoj ponudi koju možete pregledati OVDJE.

4. Cink

Cink je mineral koji je ključan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Možete ga pronaći u govedini, piletini, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama. Dodaci cinka također su opcija za jačanje imuniteta, a možete se odlučiti i za ZMA dodatak prehrani koji uz cink, sadrži i magnezij i vitamin B6, koji možete kupiti OVDJE.

Više o ZMA pročitajte na linku: Što je ZMA i zašto ga preporučujemo redovno uzimati?

5. Probiotici

Zdravlje crijevne flore igra važnu ulogu u podržavanju imuniteta. Probiotici, koji se nalaze u jogurtu, kiselim krastavcima i dodacima prehrani (naruči OVDJE), pomažu održati ravnotežu crijevne mikrobiote i jačaju obrambeni sustav.

6. Kurkuma i đumbir

Kurkuma i đumbir su začini koji se tradicionalno koriste u Ayurvedi i drugim kulturama za jačanje imuniteta. Oba začina imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u borbi protiv infekcija.

7. Ehinaceja

Ehinaceja je ljekovita biljka koja se često koristi za prevenciju prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da ehinaceja može smanjiti trajanje i ozbiljnost simptoma respiratornih infekcija.

8. Med i propolis

Med i propolis su prirodni proizvodi pčela koji imaju antimikrobna svojstva i pomažu u borbi protiv infekcija. Redovita konzumacija meda može podržati zdrav imunološki sustav.

9. San i stres upravljanje

Dobar san i upravljanje stresom također su ključni za održavanje jakog imunološkog sustava. Nedostatak sna i kronični stres mogu oslabiti obrambeni sustav, stoga je važno posvetiti pažnju kvaliteti sna i tehnikama opuštanja. Dodatke prehrani koji pomažu u osiguravanju dužeg i kvalitetnije sna možete naručiti OVDJE.

10. Tjelesna aktivnost i imunitet

Umjerena tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Redovito vježbanje može poboljšati opću funkciju imunološkog sustava.

Uz pravilnu prehranu, dodatke prehrani i zdrave navike, možete ojačati svoj imunitet i smanjiti rizik od bolesti. Važno je napomenuti da jačanje imuniteta zahtijeva kontinuirane napore i dosljednost u održavanju zdravog načina života, stoga što god odlučite raditi s ciljem jačanja svoga imuniteta, radite to ustrajno i redovno, a ne sporadično ili „kad se sjetite“.

Slijedeći ove smjernice, možete se osjećati snažnima i spremnima suočiti se s izazovima svakodnevnog života uz izostanak bolesti i sezonskih prehlada, viroza i gripe.

2023. © FIT-UNIT d.o.o. - Sva prava pridržana. | Pravila Privatnosti | Pravne Informacije