Kalorijski suficit i deficit

Zašto nije dobro biti fokusiran isključivo na kalorijski unos?

 

Promjena tjelesne mase u većini je slučajeva čista matematika*, što ćemo pokušati objasniti na sljedećim primjerima sa ženskom osobom imena Marija:

(a) ako Marija prehranom unosi jednaku količinu energije koju i potroši, održavat će postojeću tjelesnu masu;

(b) kada bi Marija počela unositi veću količinu energije u odnosu na potrebe organizma, našla bi se u kalorijskom suficitu što bi rezultiralo povećanjem tjelesne mase;

(c) isto tako, kada bi Marija počela unositi manju količinu energije u odnosu na potrebe organizma, našla bi se u kalorijskom deficitu što bi za posljedicu imalo smanjenje njezine tjelesne mase.

* Situacija naravno nije uvijek ovako jednostavna, odnosno postoje određena zdravstvena stanja kod kojih je narušena hormonalna ravnoteža, što može otežavati sam proces regulacije tjelesne mase. U takvim je slučajevima od izrazite važnosti suradnja sa stručnjacima, uključujući i nutricioniste, kako bi se postigli željeni rezultati.

Kada odlučimo promijeniti svoju tjelesnu masu, bilo da se radi o njezinom povećanju ili smanjenju, fokus prvenstveno stavljamo na kalorije.

I vrlo često kalorije budu jedino na što obraćamo pažnju, pritom zanemarujući ukupnu kvalitetu prehrane.

I dok nas kalorijski deficit ili suficit (ovisno o tome želimo li se udebljati ili smršaviti) u većini slučajeva mogu dovesti do željenih rezultata (po pitanju brojke na vagi), bez odabira kvalitetnih, nutritivno bogatih namirnica u odgovarajućim količinama, mogli bismo se dovesti do nutritivnih deficita i za svoj organizam napraviti više štete nego koristi.

Stoga, neka uvijek u Vašoj prehrani prevladavaju kvalitetne, nutritivno bogate, namirnice koje neće samo zadovoljiti potrebe za energijom, već će Vašem organizmu osigurati i sve hranjive tvari (ugljikohidrati, proteini, masti, vitamini, minerali, prehrambena vlakna) koje su mu potrebne za optimalno funkcioniranje i održavanje dobrog zdravlja.

 

dr. sc. Tamara Sorić, mag. nutr.

Instagram: nutripromjena

2023. © FIT-UNIT d.o.o. - Sva prava pridržana. | Pravila Privatnosti | Pravne Informacije