7 načina da se vratite treningu odmah nakon godišnjeg odmora

Godišnji odmori su gotovi ili brojimo zadnje dane pa je ovo savršeno vrijeme za tekst o tome kako se što prije vratiti treninzima i redovnoj aktivnosti. Nadam ste da ste ljetne mjesece iskoristili da se odmorite i resetirate i da ste sad spremni vratiti se u radni ritam.

Donosim vam 7 načina kako da se vratite treninzima što prije nakon kraja godišnjih odmora i ljetne pauze.

1. Definirajte svoje ciljeve

Pronalazak motivacije ključan je za povratak redovnoj aktivnosti i ustrajanje u njoj u narednim mjesecima. U tome će vam uvijek pomoći postavljanje cilja i odgovaranje na pitanje: Zašto vježbam?

Nemojte da vam motivacija bude preopćenita ili cilj predalek već se radije fokusirajte na manji i lakše ostvariv cilj, nakon kojeg ćete postaviti sljedeći sličan, a njihov slijed će vas dovesti do ostvarenja velikoga cilja koji vam se danas može činiti neostvarivim. Savjetujem vam da vodite svoj fitness dnevnik u kojem ćete zapisivati kako ste se osjećali nakon svakog pojedinačnog treninga te koje promjene bilježite tijekom procesa.

2. Napravite si plan aktivnosti

Nemojte vježbanje planirati „kad nemam ništa drugo u planu“, već za vikend uzmite svoj raspored i upišite si termine za aktivnosti kojima se bavite. Trening neka vam bude redovna aktivnost kojoj ćete dati prednost pred kavama. Uostalom, umjesto sjedenja na kavi, družiti se možete s prijateljima i u šetnji ili vožnji bicikla, zar ne? Stoga, u nedjelju navečer upišite u kalendar svoje treninge i držite se svoga rasporeda. Tri puta po sat vremena u tjednu zaista možete izdvojiti za sebe i vlastiti dobar osjećaj, zar ne?

3. Isprobajte neku novu aktivnost

Ako vam je aktivnost kojom ste se bavili pomalo dosadila, isprobajte nešto novo. U svakom malo većem fitness centru danas imate u ponudi niz različitih grupnih programa, pa vjerujem da ćete pronaći nešto novo i zanimljivo za sebe. Osim toga, ako ste više osoba za gym, angažiranje osobnog trenera je uvijek dobra ideja za obnoviti i motivaciju i trening podići na novu razinu. Osim toga, kad imate dogovoren termin s trenerom, manja je šansa da ćete ga preskočiti ili otkazati nego da idete u gym solo.

4. Podijelite svoj fitness plan s bližnjima

Odredite što ćete vježbati, koliko često i koji vam je cilj i to podijelite s bližnjima: članovima obitelji, prijateljima, kolegama na poslu.. Prema studijama, čak je tri puta veća šansa da ćete ustrajati u aktivnosti ako ste to podijelili s nekim, nego ako ste plan zadržali za sebe. Kako to?

Radi se o nečemu što se u bihevioralnoj psihologiji naziva kognitivna disonanca. Ovaj se termin odnosi na situacije koje uključuje proturječne stavove, uvjerenja ili ponašanja. Kada vjerujemo u jedno, a djelujemo na drugačiji način, to stvara osjećaj nelagode i naš mozak želi promijeniti vaše stavove, uvjerenja ili ponašanja kako bi smanjio nelagodu i vratio ravnotežu. Da pojednostavim, ako se bližnjima verbalno obvežete na vježbanje, tada će i vaša podsvijest tražiti način da uskladi vaše ponašanje s tom obvezom, pa je samim time i vjerojatnije da ćete ustrajati u treningu.

5. Aktivirajte i prijatelje

Period nakon ljetnog godišnjeg idealan je za povratak vježbanju, kako za vas, tako i za ljude koji vas okružuju. Stoga, kontaktirajte prijatelje i dogovorite zajedničke aktivnosti – grupni trening, planinarenje, vožnja bicikla, rolanje… barem jednom tjedno odradite trening s prijateljima ili drugom bliskom osobom. Svi ćete od toga imati koristi.

6. Počastite se!

Iako mnogi misle da se ovo odnosi samo na pripadnice ljepšega roda, ali studije su pokazale da i muškarci i žene vole kupovati odjeću za trening. I dodatno, ta odjeća ih motivira na aktivnost! Kupite si nešto u čemu se osjećate dobro i što vam je dovoljno udobno za aktivnost!

Osim odjeće, onima koji vježbaju sa slušalicama u ušima, velik poticaj u motivaciji može biti i nova playlista, pa se potrudite sastaviti si neku koja će vas motivirati i potaknuti da budete koncentrirani i fokusirani!

7. Samo krenite!

Jednostavno upravo tako kako sam napisala – samo krenite! Nemojte čekati prvi u mjesecu ili ponedjeljak ili što već izmislite kao „idealno vrijeme za početak“. Idealno vrijeme je – DANAS! I sve što napravite je bolje nego ništa. 20 minuta aktivnosti je sigurno bolje od ništa! 20 minuta hodanja po kvartu je bolje od 20 minuta ležanja na kauču.

Sad kad ste sve pročitali, postoji samo jedno pitanje: Jeste krenuli?

Naslovna fotka: Jonathan Borba na Unsplash

2023. © FIT-UNIT d.o.o. - Sva prava pridržana. | Pravila Privatnosti | Pravne Informacije